Een systeempagina maken

Behalve tekstpagina's kun je op je Housenet website ook gebruik maken van systeempagina's. Dit zijn pagina's waarvan de inhoud uit de Housenet modules komt. Denk aan een pagina met je medewerkers, je aanbod, veelgestelde vragen enz. Deze modules kunnen zowel vanuit het CMS zelf of vanuit je software gevuld worden. Zo zal het aanbod op je website vanuit je software komen.

Door in het linkermenu van het CMS op "Modules" (1) te klikken zie je de lijst met beschikbare modules (2).

Om een systeempagina aan je website toe te voegen klik je in het linkermen op "Pagina's" (1) en selecteert "Hoofdmenu" (2) en vervolgens ga je via de groene knop "Nieuw" (3) rechts bovenin naar " Systeempagina" (4).

Het scherm dat nu opent bestaat uit vier tabjes, 'Eigenschappen', 'Hoofdtekst', 'Tekstblokken' en 'Opties'. We beginnen in het tabje 'Eigenschappen'.

Eigenschappen

In het eerste veld zet je de naam zoals die in het menu komt te staan (1). Hou dit kort, niet meer dan twee woorden. Een menu waarin lange omschrijvingen staan wordt al snel onoverzichtelijk en zal ook te breed worden om in de ruimte te passen die daar op je website beschikbaar voor is.

Het tweede veld (2) wordt in de meeste Housenet templates niet meer gebruikt dus dat kun je leeg laten.

De velden (3) en (4) zijn belangrijk met betrekking tot Google en de vindbaarheid van je website. Daarom hebben we een aparte pagina gemaakt met een uitgebreide beschrijving van deze velden en wat je hier het beste in kunt voeren: SEO - hoe wordt mijn website beter zichtbaar in Google?

In veld (5)  zie je hoe de tekstjes in de velden (3) en (4) er uiteindelijk op de Google zoekresultatenpagina uitzien.

In het kort komt het er op neer dat de tekst die je in veld (3) invoert getoond wordt in de browsertab. Het is belangrijk om hier twee tot vier belangrijke kernwoorden uit de tekst op te nemen zodat Google weet dat deze woorden ook daadwerkelijk belangrijk zijn. Zo zie je bijvoorbeeld op bovengenoemde SEO pagina dat de belangrijkste termen uit de tekst (SEO, beter zichtbaar en Google, gevat in een goedlopende zin) terugkomen in de browsertab. (De titel boven de tekst op deze pagina en de URL komen uit de tab 'Hoofdtekst', waarover later meer).

Veld (4) bevat de tekst zoals die op de Google resultatenpagina komt te staan, dus wat mensen over je te lezen krijgen als ze je in de resultaten zien staan. Maak deze tekst niet langer dan 50 à 60 karakters (inclusief spaties) omdat Google te lange beschrijvingen afkapt met '...'.

Google maakt niet langer gebruik van trefwoorden dus veld (6) kun je leeg laten.

Als je alles in de tab 'Eigenschappen' hebt ingevoerd dan klik je op 'Volgende' (7).

Inhoud

Om te beginnen kies je hier welke Housenet functionaliteit op deze pagina getoond moet worden. Klik op het veld "Welke Housenet functionaliteit wil je op deze pagina gebruiken?" en maak je keuze.

In het veld 'Titel' (1) voer je de titel van de pagina in. Laat in deze titel duidelijk blijken waar deze pagina over gaat, dit zal  de positie in de Google resultaten ten goede komen. Houdt hem kort en bondig zodat hij in één oogopslag te lezen is.

Voer vervolgens de tekst van de pagina in in het veld 'Tekst' (2). Deze tekst zal boven de inhoud van de betreffende module te zien zijn, dus boven je contactgegevens, je veelgestelde vragen enz.

Een tip: als je je teksten vanuit Word in het tekstveld kopieert loop je het risico dat de pagina er niet hetzelfde uitziet als de andere pagina's op je site. Dit komt omdat ook de opmaakcode uit Word wordt meegekopieerd. Het beste is om de tekst vanuit Word eerst in Kladblok (Windows) of TextEdit (Mac) te plakken en van daaruit naar het CMS te kopieren en plakken. Je kunt dan de gewenste opmaak regelen met de ikoontjes boven het tekstveld (3).

Is je site meertalig, klik dan op de taalvlaggetjes rechtsbovenin en herhaal bovenstaande voor de betreffende taal (4). Heb je de tekst helemaal ingevoerd klik dan rechtsboven op de knop 'Volgende' (5).

Tekstblokken

Behalve de hoofdtekst kun je ook nog een of meerdere aparte tekstjes op de pagina plaatsen in z.g. tekstblokken. Hoeveel blokken er beschikbaar zijn en waar ze op de pagina getoond worden is afhankelijk van de template die voor je website gebruikt wordt. Het vullen van van een tekstblok werkt hetzelfde als het invoeren van de hoofdtekst. Geef het blok een (korte) titel (1) en voer je tekst in (2). Heb je een meertalige site, kies dan de betreffende taal (3) en herhaal dit. Als je de blokken gevuld heb klik je rechts bovenin of onderin op 'Volgende' (4).

Opties

Bij het laatste tabblad 'Opties' geef je aan wat er met deze pagina op je website moet gebeuren. Hiervoor heb je verschillende instellingen tot je beschikking.

1 - Online of offline
Als je met deze pagina bezig bent maar je bent er nog niet mee klaar dan kun je aangeven dat de pagina offline moet blijven. Dat wil zeggen dat hij wel in het CMS blijft staan maar (nog) niet op de website wordt getoond. Je kunt hem dan later alsnog afmaken en op de website zetten door aan te geven dat hij online moet komen te staan. Als je aangeeft dat hij offline is zal hij niet in het menu verschijnen en ook niet door Google geïndexeerd worden.

2 - Tonen in het menu
Als je deze optie aanvinkt zal er voor deze pagina geen menu item gemaakt worden. Als je optie 4 - "Indexeren door zoekmachines" niet aanvinkt zal deze pagina wel in de zoekresultaten van zoekmachines zoals Google terugkomen.

3 - Alleen voor leden
Er kunnen pagina's zijn waarvan je wil dat ze alleen zichtbaar zijn voor bezoekers die zich hebben aangemeld op je website. Denk bijvoorbeeld aan een pagina met een zoekprofiel. Dit kun je hier aangeven.

4 - Indexering door zoekmachines
Als je niet wil dat de pagina in de resultaten van b.v. Google zichtbaar wordt dan kun je dat hier aangeven.

5 - Links laten volgen door zoekmachines
Hiermee kun je aangeven of de links op deze pagina die naar externe websites gaan al dan niet door zoekmachines moeten worden gevolgd.

De plaats van de pagina in het menu

Als de pagina helemaal klaar is en op je website staat wil je natuurlijk dat hij op de juiste plaats in het menu komt te staan. Omdat het de laatste pagina is die je hebt toegevoegd staat hij in het CMS helemaal onderaan de lijst met pagina's en daarom ook op de laatste plaats in het menu. Om hem in het menu naar de juiste positie te verplaatsen ga je met de muiscursor op de pagina staan. je ziet de cursor veranderen, dit betekent dat je de pagina kunt verslepen door de linkermuisknop ingedrukt te houden. Sleep de pagina naar de juiste positie in het menu en laat de muisknop los.