Housenet - Overstap naar Google Analytics 4

Google Analytics 4 installeren via Google Tag Manager

Op 1 juli 2023 stopt Google met de ondersteuning van Google Analytics 3. In deze handleiding leggen we uit hoe je overstapt naar Google Analytics 4.

Wat heb je nodig?

1.   De inloggegevens van je Google Account

2.     Een Google Analytics 4 account

3.      Een Google Tag Manager account

4.      De inloggegevens van je Housenet CMS (inloggegevens kwijt? Stuur ons dan een bericht op support@kolibri.software).

5.      Ongeveer 5 minuten van je tijd

Let op, op 1:22 gaat de video over naar de stappen van het instellen van Google Tag manager. Op 2:46 gaat de video over naar de stappen in Housenet.

Stap 1: Een Google Analytics 4 account instellen

Heb je nog geen Google Analytics 4 account? Een nieuw account is zo gemaakt. Ga naar analytics.google.com en log daar in met je Google inloggegevens.

1.      Klik daarna op het tandwiel links onderin.

2.      Vervolgens kun je een nieuw Google Analytics profiel aanmaken:

3.      Vul in het volgende scherm de gevraagde informatie in en ga daarna door naar de volgende stap in dit scherm – er zijn er 3.

4.      Na het invullen van de gegevens vraagt Google je de voorwaarden te accepteren

Je Google Analytics account is nu ingesteld. Om het Google Analytics account in gebruik te nemen moet er nog een zogenaamde ‘Data stream’ worden ingesteld.

5.      Klik op het volgende scherm op ‘Web’

6.      Vul daarna de gevraagde gegevens in en klik op ‘Create Stream’

De datastream is nu ingesteld.

7.      In het volgende scherm hoef je nu niets te doen. Wel heb je in de volgende stappen het ‘Measurement ID’ nodig. Kopieer het ID.

Stap 2: Google Tag Manager instellen

Nu Google Analytics is aangemaakt is kun je Google Tag Manager instellen.

1.      Ga naar tagmanager.google.com en maak een nieuw account aan

2.      Vul daarna de gevraagde gegevens in

3.      Google vraagt je daarna om de voorwaarden te accepteren

4.      In het volgende scherm krijg je de code te zien die je zometeen op je Housenet website gaat plaatsen. Je mag dit scherm voor nu sluiten. We gaan eerst Google Analytics koppelen aan Google Tag Manager

5.      Klik links op het menu op ‘Tags’, en daarna op de ‘New’ knop

6.      Vul eerst een naam in, en daarna op het witte vlak bij ‘Tag Configuration’

7.      In het volgende scherm kies je voor ‘Google Analytics: GA4 Configuration’

8.      In het volgende scherm plak je het ‘Measurement ID’ dat je eerder hebt gekopieerd uit Google Analytics. Klik daarna op het witte vlak bij ‘Triggering’

9.      Hier kies je voor ‘All pages’

10.   Sla daarna de instellingen op.

11.   Je hebt nu Google Tag Manager ingesteld. Je kan nu de bijbehorende site-scripts op je Housenet website plaatsen.

12.   In het volgende scherm zie je de site-scripts die je gaat plaatsen op je Housenet website. Houd dit scherm open voor de volgende stappen.

Stap 3: Google Tag Manager installeren op je Housenet website

1.      Ga in een nieuw tabblad naar cms.housenet3.nl en log daar in met je Housenet logingegevens

2.      Klik op Instellingen -> Website -> Aangepast site script

3.      Klik op de bewerken knop

4.      Plaats de bovenste code uit Google Tag Manager bij ‘Aangepast site script voor de header’ (als er al code staat kun je de nieuwe code daaronder plakken).

5.      Plaats de onderste code uit Google Tag Manager bij ‘Aangepast site script’

6.      Klik daarna op opslaan. De Google Tag Manager scripts zijn nu op je Housenet website geplaatst.

7.      Om de nieuwe site-scripts bereikbaar te maken voor nieuwe websitebezoekers moet je de zogenaamde cache-bestanden van je website wissen. Je doet dat door naar {{de-url-van-jouw-website.nl}}/api/clearcache te gaan, bijvoorbeeld kolibrirealestate.nl/api/clearcache. In het scherm wat volgt zie je dat de cache gewist is

Stap 4. De gegevens bekijken in Google Analytics

Alles staat nu correct ingesteld. Het kan 48 uur duren voordat de eerste gegevens binnenstromen bij Google Analytics.