Woonlagen en ruimtes

Het invoeren van woonlagen en ruimtes

In het bewerkingsscherm van een opdracht vind je in tabblad 4 - Opdracht de mogelijkheid om het aantal woonlagen en de ruimtes van de opdracht in te voeren.

Als je een opdracht voor de eerste keer invoert staat er standaard een eerste woonlaag aangegeven. Volgens de Tiara specificaties (de specificaties waaraan een opdracht moet voldoen wil het op Funda gepubliceerd kunnen worden) is in ieder één woonlaag verplicht. Het is dan ook niet mogelijk om deze eerste woonlaag bij een opdracht te verwijderen.

Door op het veld "Eerste woonlaag" te klikken krijg je aan de rechterkant de details van deze woonlaag te zien. Als je deze woonlaag een naam geeft zal deze de naam "Eerste woonlaag" vervangen. Voor dit artikel zullen we hem "Begane grond" noemen.

Begin met het toevoegen van ruimtes aan de begane grond door op de knop "Ruimte toevoegen" te klikken. Kolibri zal nu een woonkamer toevoegen. Mocht je in plaats van een woonkamer een ander soort ruimte willen toevoegen, klik dan bij de details op het veld "Woonkamer" en maak je keuze uit de beschikbare types. Is het wel een woonkamer, vergeet dan niet bij de details aan te geven wat voor type woonkamer het betreft.

Let op: als je een badkamer toevoegt vergeet dan niet om aan te geven welke voorzieningen in die badkamer aanwezig zijn. Doe je dit niet dan zal de badkamer niet op Funda getoond worden!

Mocht je dat willen dan kun je toegevoegde ruimtes weer verwijderen door op de drie puntjes te klikken.

Je kunt nu meer ruimtes op de begane grond toevoegen door nogmaals op de knop "Ruimte toevoegen" te klikken. Kolibri zal weer aangeven dat het een woonkamer is maar je kunt door in het rechterschermpje op het veld "Type" te klikken aangeven wat voor een soort ruimte het betreft.

Heb je alle ruimtes op de begane grond ingevoerd dan kun je, als daar sprake van is, woonlagen toevoegen. Behalve de begane grond zijn er vier types woonlagen, kelder, verdieping, vliering en zolder. Als je een woonlaag toevoegt zal Kolibri automatisch aangeven dat er sprake is van een verdieping. Ook hier kun je aan de rechterkant aangeven wat voor type woonlaag het is.

Voeg aan alle woonlagen de betreffende ruimtes toe en vergeet niet bij deze ruimtes ook het type ruimte aan te geven.

Let op: aan elke woonlaag kunnen meerder woonkamers, slaapkamers of badkamers worden toevoegd maar van de overige ruimtes mag er maar één van elk type per woonlaag worden toegevoegd.  Er mogen dus geen twee toiletten of bijkeukens etc. op een woonlaag worden ingevoerd want Tiara zal de opdracht weigeren en niet naar Funda publiceren.

Belangrijk om te weten:
  • Van een kelder kan er maar 1 zijn en deze bevindt zich altijd op de laagste woonlaag.
  • Van een begane grond kan er maar 1 zijn en deze bevindt zich altijd een woonlaag boven de kelder. De begane grond is verplicht.
  • Van een verdiepingen kunnen er meer zijn, maar ze bevinden zich altijd tussen de begane grond en zolder/vliering (soort sandwich-beleg dus)
  • Van een zolder kan er maar 1 zijn en is de bovenste woonlaag tenzij er een vliering is.
  • Van een vliering kan er maar 1 zijn en is, indien aanwezig, altijd de bovenste woonlaag.

Waarom toont Funda niet het juiste aantal kamers?

Als Funda bij een opdracht meer kamers aangeeft dan in Kolibri zijn ingevoerd komt dat meestal omdat in Kolibri het aantal verdiepingen foutief is ingevoerd.

Ga bij de betreffende opdracht naar tabblad 4 - 'Opdracht' en kijk wat er is ingevuld in het veld 'Aantal verdiepingen'. Dit betreft het aantal verdiepingen waaruit de opdracht bestaat, niet het aantal woonlagen van het complex waarin de opdracht gelegen is.

Gaat het bijvoorbeeld om een appartement dat uit één verdieping bestaat dat gelegen is in een complex dat bestaat uit 6 woonlagen dan voer je hier '1' in en niet '6'.

Funda gaat er van uit dat er op elke verdieping minimaal één kamer aanwezig is en zal dus in bovenstaand voorbeeld aangeven dat er zes kamers zijn.

Is het aantal verdiepingen wel correct ingevuld, kijk dan bij de specificaties van elke kamer of de juiste woonlaag wel is geselecteerd.