Overeenkomst opstellen

Bekijk hieronder de video om te zien hoe je een document opstelt in Kolibri.

Het maken van een overeenkomst ging nog nooit zo eenvoudig! Klik op de groene knop 'Nieuw' (1) en kies voor 'Document' (2) .

Afhankelijk van de branchevereniging waartoe je behoort zie je nu alle beschikbare documenten. Kies een van de beschikbare overeenkomsten.

1 - De basis

Je komt nu in het eerste bewerkingsscherm van de overeenkomst, waarin de basisgegevens kunnen worden ingevoerd.

Vul als eerste het adres van de opdracht in (1). Kolibri laat automatisch een lijst zien van opdrachten die aan je invoer voldoen. Je hoeft dus vaak niet het hele adres in te typen.

Als er aan een opdracht kopers, verkopers en/of een notariskantoor zijn gekoppeld dan zal Kolibri automatisch de betreffende velden invoeren (2, 3, 4).

Als er aan een of meer van deze relaties een partner is gekoppeld dan kan met één muisklik ook die partner toegevoegd worden (5)

Als in dit scherm alle velden zijn ingevoerd, klik dan op de groene knop 'Volgende'. Je gaat naar tabblad 2 - Invullen.

2 - Invullen

Dit scherm is in tweeën gedeeld. Aan de linkerkant kun je de gegevens invoeren, aan de rechterkant staat een weergave van hoe het document er uiteindelijk uit zal zien. De gegevens van de opdracht en relaties zoals die in Kolibri staan en de gegevens die zijn ingevoerd op tabblad 1 - De basis worden automatisch in het document geplaatst.

Klik je op een veld aan de linkerkant om het in te vullen dan zal het document rechts naar de plek springen waar de waarde van het veld in het document zal komen te staan. Wanneer de transactiegegevens (1, 2) nog niet zijn ingevuld bij het object, kan je dit handmatig invullen aan de linkerkant in het document. Als de transactiegegevens al zijn ingevuld bij het object wordt het wél automatisch ingevuld.

In sommige velden zie je een icoontje met een tekstballon (1). Door hier op te klikken kun je hier een sneltekst (een al van te voren opgestelde standaard tekst) plakken (2). Je krijgt de optie om eventueel nog een nieuwe tekst toe te voegen (3).

In het voorbeeld hierboven is er één sneltekst beschikbaar, genaamd 'Feitelijke eigenschappen'. Klik hierop en de bijbehorende tekst zal automatisch worden ingevuld en aan het document worden toegevoegd.

Je kunt eenvoudig zelf nieuwe snelteksten aanmaken door op de groene knop 'Nieuwe sneltekst maken' te klikken. Er opent een pop-up schermpje waar je de tekst in kunt voeren.

Geef een korte omschrijving en vul de sneltekst in. Klik op 'Sneltekst opslaan'.

De zojuist toegevoegde sneltekst is nu voor dit veld beschikbaar.

Als alle velden zijn ingevuld klik je op 'Volgende'. Je gaat nu naar tabblad 3 - Ondertekenen.

3 - Ondertekenen

Voer aan de linkerkant de plaatsnamen en de datum in en het formulier is klaar om getekend te worden. Voor nu is het nog niet mogelijk om het formulier digitaal te ondertekenen maar we zijn hard aan het werk om dit mogelijk te maken.

Het formulier is nu klaar, vergeet niet om het nu op te slaan door op de blauwe knop 'Opslaan & sluiten' te klikken.

Wil je het document downloaden, ga dan naar de betreffende opdracht en kies het tabblad 'Dossier'. Hier zie je de overeenkomst staan. Klik er op om het te openen en klik dan onderin op tabblad 4 - Downloaden.

4 - Downloaden

Het eerste wat je ziet in het scherm 'Downloaden' is een overzicht van waar het document allemaal is opgeslagen, alle relaties uit het document en de opdracht waarop het document betrekking heeft.

Om het document als Word document te downloaden klik je op 'Download document'.