Het maken van een factuur

Een nieuwe factuur maken ging nog nooit zo makkelijk! Als je eenmaal de factuurinstellingen hebt ingesteld is het een kwestie van een paar simpele muisklikken.

Klik op de groene knop 'Nieuw' en selecteer 'Factuur'. In het scherm dat opent kun je dan een nieuwe factuur aanmaken. Je ziet dat de status nog op 'Concept' staat (1). Op het moment dat je de gegevens hebt ingevoerd en deze status aanpast naar 'Open' zal er automatisch een factuurnummer worden ingevuld.

De factuurdatum wordt automatisch ingevuld met de datum waarop de factuur gemaakt wordt, maar door op het kalender icoontje te klikken kun je deze aanpassen naar een datum in de toekomst (2). De vervaldatum wordt bepaald door de betalingstermijn die je geselecteerd hebt.

In het veld 'Betreft:' zie je een icoontje met een tekstballon. Dat betekent dat je hier een sneltekst (een al van te voren opgestelde tekst) kunt plakken (3).

Door op het icoontje te klikken zie je de beschikbare snelteksten, in het voorbeeld zijn er twee beschikbaar, Courtage en Fotograaf.

Klik op de sneltekst die van toepassing is en de bijbehorende tekst zal ingevoerd worden. In ons voorbeeld klikken we op 'Fotograaf' en de betreffende tekst ("Kosten voor het maken van foto's") wordt in het veld 'Betreft' geplaatst.

Je kunt eenvoudig zelf nieuwe snelteksten aanmaken door op de groene knop 'Nieuwe sneltekst maken' te klikken. Er opent een pop-up schermpje waar je de tekst in kunt voeren.

Geef een korte omschrijving en vul de sneltekst in. Klik op 'Sneltekst opslaan'.

Als je nu weer op het snelteksticoontje klikt zie je dat de zojuist toegevoegde sneltekst beschikbaar is.

Na deze gegevens kun je eventueel een opdracht aan deze factuur koppelen door het adres van de opdracht in te voeren. Kolibri zal beginnen met zoeken naar de betreffende opdracht.  De factuur zal automatisch toegevoegd worden aan het dossier van de opdracht.

Debiteur

Is er aan deze opdracht een verkoper gekoppeld dan zal Kolibri deze automatisch aan de factuur toevoegen. En, indien bekend, ook het adres van deze verkoper.

Je kunt de debiteur ook handmatig toevoegen. Begin met het typen van de naam en Kolibri zal, als deze al als relatie bestaat, automatisch deze relatie vinden. Bestaat de relatie nog niet dan krijg je de optie om deze toe te voegen.

Factuurregels

Tenslotte kun je factuurregels invoeren, dit zijn de zaken waarvoor de factuur bedoeld is. Deze factuurregels kun je instellen onder Instellingen - Administratie.

Kies een product/dienst uit het dropdownmenu met de producten/diensten die je in de instellingen hebt aangemaakt en Kolibri zal de verdere gegevens, inclusief de prijs en de BTW automatisch invullen.

Je kunt meerdere factuurregels toevoegen.

Heb je aan een opdracht een marketingbudget toegevoegd dan kun je ook deze aan de factuur toevoegen.